e-Privacyverordening en het verbod op Cookiewalls

Aan de e-Privacyverordening wordt op dit moment in Brussel nog gewerkt. Deze is bedoeld om specifieker in te gaan op elektronisch verkeer en data binnen de AVG/GDPR en deze wetgeving te completeren. Er is nog discussie over een aantal zaken, waaronder de laatste grondslagen waarop data mogen worden verzameld en consumenten toestemming moeten kunnen verlenen voor het gebruik van hun persoonsgegevens. Op 7 maart 2019 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gepubliceerd dat Cookiewalls (geen keuze voor de consument) niet meer zijn toegestaan. Dit heeft grote impact op vele websites.

De e-Privacyverordening had gelijktijdig met de AVG in moeten gaan, maar het is vooralsnog een concept en moet nog door de Europese Commissie en afzonderlijke landen worden goedgekeurd.

 

Duidelijk is dat in de e-Privacyverordening ook een onderdeel wordt opgenomen over het gebruik van cookies.

 

Zodra cookies en andere tracking technologieën in staat zijn om een individu via hun device te identificeren, wordt dit gezien als persoonlijke data. Artikel 4.1 sub 30 van de AVG.

 

In de pers werd al het einde aangekondigd van de "cookiewall" en "cookie pop-up". Op 7 maart 2019 is dit bevestigd door de Autoriteit Persoonsgegevens: "Websites die bezoekers alleen toegang geven op hun site als deze akkoord gaan met het plaatsen van zogeheten ‘tracking cookies’ of andere vergelijkbare manieren van volgen en vastleggen van gedrag door middel van software of andere digitale methodes, voldoen niet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)".

Als bezoeker van een website moet je zelf de instellingen voor het gebruik kunnen regelen in de browser. Je geeft dan zelf aan welke soorten cookies je wilt accepteren:

  • Functionele cookies

  • Analytische cookies

  • Tracking cookies

Wil je op je website cookies gebruiken die persoonsgegevens verzamelen om een profiel aan te maken of gericht je te benaderen, dan zul je hiervoor toestemming moeten vragen. 'Toestemming' is dus vereist. De nu nog vaak gebruikte grondslag 'Gerechtvaardigd belang' is niet langer valide.

 

Cookiewalls en cookie pop-ups zijn niet meer toegestaan. De "Cookie Banner" is uiteraard wel toegestaan, mits de bezoekers van jouw site nog steeds kunnen surfen op je website ook al geven ze geen toestemming voor het verwerken van hun persoonsgegevens. Er mogen dan natuurlijk geen cookies gedropt worden.

 

Als website eigenaar moet je alle in gebruik zijnde cookies kunnen documenteren en gegeven toestemmingen registreren. Omdat je cookies pas mag plaatsen na het verkrijgen van toestemming, zal een cookiebanner dus blijven bestaan.

 

Daarnaast dient de gegeven keuze van toestemming net zo gemakkelijk verwijderd of aangepast te kunnen worden als dat deze gegeven is.

 

Dit heeft grote impact op bijna iedere website. Daarnaast vraagt de AVG/GDPR om een nadere invulling van het cookie beleid. Het is verstandig om meteen in actie te komen. Om te controleren welke cookies er gedropt zijn op je website, kun je de ready cookie scanner gebruiken.

 

Meestal zijn website-eigenaren verrast hoeveel cookies er op hun website gedropt zijn. De Cookie CMPs voorkomen dat er via cookies persoonsgegevens worden verzameld zonder toestemming.

 

Wij adviseren om daarom nú een en ander goed in kaart te brengen en te regelen Juist nu er nog ruimte is voordat ook de e-privacy regelgeving van kracht wordt.

 

Je kunt bij ons een Cookie Consent Management Platform (CMP) aanschaffen dat de gebruiker van je website de keuze geeft welke cookies (functioneel, analytisch, marketing, etc) hij of zij toestaat.

 

We hebben 3 CMP oplossingen geselecteerd die aan een aantal belangrijke criteria voldoen en (ook) in het Nederlands verkrijgbaar zijn.

  1. Cookie Scanner & Consent Patform van Faktor

  2. ConsentCookie CMP van HumanSwitch

  3. Cookieinfo, de Nederlandse versie van Cookiebot

Ontdek met onze uitgebreide assessments of uw bedrijf GDPR READY is 
  • LinkedIn Link
  • Twitter Link

READYGDPR is een site van de  Ready Support Group 

Ready Support Group B.V.  |  KvK 71035095

Oude Enghweg 2

1217 JC  Hilversum

+31 35 713 09 70

 
BTW NL8585.54.707.B01  |  IBAN NL44BUNQ2206070952

copyrights 2019 Ready Support Group

Let op: dit formulier dient niet voor inschrijvingen in onze webinars. Die kunt u alleen hier boeken.